Esbjerg skraber bunden i ny opgørelse over folkekirkemedlemmer

Ingrid Lisby Schmidt viser gerne rundt i Treenighedskirken, som til november kan fejre 60-års fødselsdag. FOTO: Katrine Kynde Knudsen

Ud af de i alt 8 provstier i Ribe Stift har Skads Provsti, som udgøres af Esbjerg og Fanø, det laveste procentvise medlemstal overhovedet.

Af Katrine Kynde Knudsen

Esbjergenserne kan, med hjælp fra de omkring 3000 indbyggere på Fanø, præstere at være det eneste provsti i Ribe Stift med en tilslutning til folkekirken på under 80 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Blandt de resterende syv provstier er tilslutningen noget højere, og Ribe Provsti topper listen. I Danmarks ældste by, Ribe, er næsten 90 procent af indbyggerne således medlemmer af folkekirken. Dette er væsentligt flere end på landsplan, hvor gennemsnittet i år ligger på 74,3 procent.

Her ses det, hvor mange procent af indbyggerne i de 8 provstier der er medlemmer af folkekirken i 2021. Kilde: Danmarks Statistik.

Tallene overrasker politikere

Selvom Esbjerg Byråd ikke direkte beskæftiger sig med kirkernes daglige drift, vækker de nye tal undren hos lokalpolitikerne. Jørgen Ahlquist sidder i Byrådet for Socialdemokratiet og er desuden medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune. 

”Det overrasker mig. Især fordi vi har mange nye kirker og generelt en rigtig god dækning af kirker i Esbjerg Kommune,” siger han om den opgørelse. 

Jørgen Ahlquist tør ikke sige, hvad det lavere antal folkekirkemedlemmer i Esbjerg Kommune konkret skyldes.

”Nogle har måske kigget på deres økonomi her under corona og tænkt, at kirkeskatten var et oplagt sted at spare,” siger han.  

Også byrådsmedlem Connie Geissler fra Socialdemokratiet gætter på, at Covid-19 kan have medvirket til, at flere esbjergensere har meldt sig ud af folkekirken de seneste par år. 

”Når hverdagen kører og man har travlt, kan det være svært at forholde sig til. Under corona har der måske været plads til en anden form for tankevirksomhed, og så har folk måske haft tid til at overveje, om de vil være medlemmer af folkekirken,” siger Connie Geissler.

Lokal præst er optimistisk 

Ingrid Lisby Schmidt har været præst i Treenighedskirken i Esbjerg siden 1988, og på trods af Esbjergs sidsteplads er hun meget optimistisk for fremtiden for folkekirkerne i kommunen. 

”Esbjerg Kommune ligger jo i Vestjylland, og vi har derfor også en generelt høj medlemsprocent. Man kan selvfølgelig altid ønske mere, end man har, men vi er trods alt ikke et sted, hvor vi kan sige, at alting er faldet fra hinanden,” siger Ingrid Lisby Schmidt.

Den primære årsag til, at Esbjerg har stiftets laveste medlemsprocent, skal ikke findes i Covid-19, mener Ingrid Lisby Schmidt. Hun peger i stedet på det faktum, at Esbjerg er den største by i stiftet og dermed har en mere broget demografi end for eksempel Varde og Tønder. 

”Ribe Stift er et landstift med flest landsogne. Esbjerg har en mere blandet befolkning. Der er muslimer i Esbjerg og forskellige andre trossamfund, hvor man naturligvis ikke er medlem af folkekirken. Det vil jo vise sig i medlemsprocenten,” siger Ingrid Lisby Schmidt. 

Hun fortsætter med at fortælle, at Treenighedskirken, som er en af de største kirker i Esbjerg, fortsat har en god tilslutning. Ingrid Lisby Schmidt oplever, at der stadig kommer lige så mange mennesker i kirken som før Covid-19-pandemien.

”Jeg er da absolut optimistisk. Hvordan, det vil se ud strukturelt om nogle få år, er svært at spå om. Men vi har jo folk i livets største situationer her. Både glæde og sorg. Og det skal vi fortsat dele med hinanden,” siger Ingrid Lisby Schmidt.