Esbjergs unge kan male sig til unik mulighed

Om præcis tre uger åbner Esbjerg op for en eksklusiv malekonkurrence for unge, hvor prisen for at vinde er muligheden for at skabe et portræt med den professionelle kunstner Lotte Lambæk.

Af Thea Wehrsdorf

Farver og klatter, strøg og prikker. Om du er amatør eller øvet maler spiller ingen rolle. Hvis du er en del af Esbjergs ungdom, kan du i forbindelse med energiens folkemøde den 16. og 17. september deltage i en konkurrence om at male det flotteste portræt.

”Alle unge, der kommer forbi vores telte på torvet, kan komme ind og være med,” fortæller arrangøren, Gert Barslund, som er stifter af det nye verdensmålshus for unge i Esbjerg.

Det handler om at gribe penslen og blande kreativiteten op med skaberlyst, når deltagerne skal portrættere den unge, afrikanske kvinde, Faridah. Efter konkurrencens afslutning bliver det bedste portræt kåret som vinder, og præmien er noget helt særligt, mener Gert Barslund.

Vinderen får nemlig muligheden for at skabe et maleri i fællesskab med den professionelle kunstner Lotte Lambæk. Udover at lære fra sig af særlige maleteknikker sørger hun også for at inddrage vindermalerens personlige malestil i fællesprojektet.

Ét maleri for hvert verdensmål

Pengene går til et godt formål, når Esbjergs store virksomheder får muligheden for at støtte fællesmaleriet en uge efter konkurrencen. Den 25. september har det nye verdensmålshus nemlig sin officielle åbningsdag, og det bliver fejret med en række aktiviteter og aftenarrangement med nogle af Esbjergs største virksomheder.

Gert Barslund fortæller, at han regner med at invitere mellem 60 og 80 virksomheder til åbningen af verdensmålshuset. Maleriet bliver en del af en samling på i alt 17 malerier – et maleri for hvert af FN’s 17 verdensmål.

Frontfigur på lærredet

Det er en helt særlig, ung kvinde, som skal portrætteres af Esbjergs unge. Den 21-årige Faridah er ungdomsaktivist i Uganda, hvor hun hver dag kæmper for pigers rettigheder.

De sidste to år har hun været en del af Plans internationale tiltag ’Safer Citites’, og i 2020 talte hun til FN’s generalforsamling. Her fortalte Faridah om sit liv og sine visioner for pigernes fremtid i Uganda, og hun fortalte om sit arbejde med at sikre dem uddannelse og forbedret sundhed.