Tilflytter til Esbjerg med et nyt initiativ til byen

På gåturen kommer du blandt andet forbi Dyrehaven i Esbjerg gennem Nørreskoven. FOTO: Simone Deding.


Khadijeh Almousavi kæmper for at bekæmpe ensomhed i Esbjerg ved at invitere dem med på gåtur hver torsdag.


Af Simone Deding


31-årige Khadijeh Almousavi starter torsdag den 26. august et nyt initiativ, hvor lokale borgere kan få lov til at møde nye mennesker ved at gå en tur i Nørreskoven i Esbjerg. Formålet med tiltaget er at bekæmpe ensomhed og sørge for at skabe et uformelt rum i Esbjerg for alle de mennesker, der ønsker at være en del af det. Gåturen er for alle aldersgrupper og behov, der kunne være.


Gå dig til et fællesskab 

Khadijeh Almousavi har selv boet i Esbjerg i to måneder og fik idéen, da hun blev kontaktet af Preben Elvers Pedersen, der er stifter af PEPWalk. Organisationen motiverer borgere med social angst til at lufte skosålerne i trygge, men også udfordrende omgivelser. Preben Elvers Pedersen er bosiddende i Viborg, men ønsker at brede budskabet.

”Jeg kontaktede Khadijeh, da hun oplyste, at hun søgte et netværk og ville gøre en forskel,” siger han. 

Selvom gåfællesskabet skal hjælpe borgere ramt af social angst, er det ikke utænkeligt at udvide konceptet til at omfavne flere forskellige svagheder hos borgerne. 

“Gruppen er åben for alle, men jeg stoler på, at Khadijeh kan skabe noget godt på hendes måde med det personlige ønske om at hjælpe ensomme borgere,” siger Preben Elvers Pedersen. 


De unges base

En anden nonprofitorganisation, der bekæmper ensomhed i Esbjerg, er Ventilen Esbjerg. Her træder en række frivillige hver mandag til for at være sammen med 15-24-årige i byen. Der arrangeres aktiviteter, som skal få de unge til at benytte sig af et fællesskab og et socialt sammenhold.

Trine Vestergaard Knudsen, der er frivillig i organisationen, mærker tydelig forskel på de unge, der fast kommer i deres lokaler.

”De begynder at tage initiativ, og de blomstrer mere,” siger hun.

Ventilen Esbjerg får blandt andet støtte fra det politiske udvalg Social og Arbejdsmarked, der efter servicelovens §18 støtter med et pengebeløb for at optimere de aktiviteter, der laves i organisationen.

Trine nævner også, at det kan være svært for de unge at erkende, at de har brug for hjælp fra de frivillige. Dog håber hun for alle ensomme, at de benytter sig af de forskellige tiltag, der laves – heriblandt gåturen hver torsdag med Khadijeh Almousavi.

”Det er godt også at komme ud til andre. Vi har en bestemt målgruppe, der hedder ensomme unge, men det er kun godt, hvis man også kommer ud til alle mulige andre aldersgrupper, der har behov for det,” siger Trine Vestergaard Knudsen.


Flere hænder om samme formål

På denne måde kæmper Esbjerg på flere forskellige måder for at undgå, at der er for mange ensomme borgere. Både NGO’er, politikere og lokale borgere som Khadijeh Almousavi ønsker at give alle en mulighed for at være en del af noget.