De Sociale Flyttemænd hjælper unge ud af hjemløshed

De unge flyttemænd får både arbejdssko og arbejdstrøje med logo stillet til rådighed. OPHAV: De Social Flyttemænd


Det nye sociale tilbud, De sociale flyttemænd, hjælper unge hjemløse med at komme på rette spor. Tilbuddet er muligt igennem det sociale frikort, som indtil udgangen af 2022 er en prøveordning i Esbjerg Kommune.  


Af Ida-Marie Frank


Forsorgshjemmet Skjoldbo har sammen med NGO-organisationen De Hjemløses Venner fået et socialt tilbud op at stå, som de kalder De Sociale Flyttemænd. Flytteholdet består af unge beboere på Skjoldbo, som har behov for støtte, inden de kan komme i egen bolig. Igennem projektet hjælper disse unge andre socialt udsatte med at flytte. 

Flyttemændene får en fast, skattefri timeløn for arbejdet. Det er muligt på grund af det sociale frikort, som er en prøveordning i Esbjerg Kommune indtil udgangen af 2022. Den gør det muligt for udsatte borgere at tjene op til 20.000 kroner årligt uden at blive trukket i eksempelvis kontanthjælp eller anden offentlig ydelse. 

Martin Munck Bjerre har boet på Skjoldbo og arbejdet som flyttemand i foretagendet, siden projektet startede. For ham er dét en del af grunden til, at han for nyligt er flyttet i egen bolig. 

”Det er fedt, at man laver noget fysisk arbejde, og at man ikke bare sidder derhjemme. Men også at man kommer ud blandt andre mennesker og tjener en skilling,” siger han. 


Ordning på lånt tid

Prøveordningen blev første gang indført i 2019-20, men den er blevet forlænget til 2021-22. Hvad, der sker derefter, står stadig i det uvisse. 

Susanne Dyreborg fra Dansk Folkeparti, som er medlem af Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, ser det sociale frikort som et vigtigt tiltag for kommunens udsatte borgere.

I øjeblikket arbejder hun dog ikke på, at det skal blive en fast del af lovgivningen, da hun først ønsker, der foretages en evaluering af tiltaget. 

”En evaluering er på sin plads, men jeg er helt klart positivt stemt overfor at gøre det til en permanent ordning,” fortæller Susanne Dyreborg.  

Ifølge Nicolai Kubel, som er forstander på Skjoldbo, er initiativet meget givende for de unge. 

Foreløbigt har flytteholdet gennemført 16 flytninger, og til januar gøres der status, hvor Nicolai Kubel lige nu har en drøm om at udvide projektet, således at endnu flere udsatte borgere kan få hjælp til at flytte.  

”De unge ser man kan bruges til noget, og at man har en vigtig værdi for samfundet. Jeg tror, de på den måde distancerer sig fra hjemløsheden, fordi de hjælper andre,” fortæller Nicolai Kubel.