Uenighed om ansvaret for individuelle forløb i ny hjemløsestrategi

FOTO: Youssef Naddam (unsplash)

I sidste uge blev en ny hjemløsestrategi vedtaget. Den bygger på Housing First-princippet og skal ifølge byrådet komme hjemløshed til livs. Forsorgshjemmet Skjoldbo ser dog en gruppe, som strategien ikke favner. 

Af Ida-Marie Frank 

Antallet af hjemløse i Esbjerg Kommune er over de sidste ti år steget med 36 procent, og i 2019 ramte tallet 169. Det er den problematik, den nye hjemløsestrategi skal gøre noget ved. 

Strategien er bygget på princippet om Housing First. Det indebærer, at Esbjerg Kommunes førsteprioritet er at skaffe bolig til de hjemløse. 

“Det vigtigste er at få skaffet en bolig,” siger Hans Erik Møller fra Socialdemokratiet, medlem af Social- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Forskellige behov for støtte

Nicolai Kubel, forstander på forsorgshjemmet Skjoldbo, er positivt stemt over initiativet. Han peger netop på, at det er godt, at nogle kommer i egen bolig hurtigt. 

Modsat udtrykker han bekymring for, at det ikke er alle, der er klar til at komme i egen bolig. Nogle har – i hans øjne – derimod brug for en anden form for støtte.

“Der er en gruppe, som har brug for et forløb med botræning og sociale succeser, inden de er klar til egen bolig,” siger Nicolai Kubel. 

Det er netop, hvad de – efter Nicolai Kubels udsagn – tilbyder på Skjoldbo. 

Anne Marie Geisler Andersen fra Radikale Venstre, også medlem af Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, peger på overgangsboliger som en mulig løsning til denne gruppe. Det er et tilbud, der tidligere er blevet gjort brug af til unge hjemløse.

“De havde en kontaktperson, som bakkede dem op i, at de skulle ud og bo selv. Det viste sig at have en ret god effekt,” siger hun. 

Hans Erik Møller ønsker også individuelle forløb, men han mener, at den individuelle hjælp bedre gives gennem strategien frem for på forsorgshjem. 

“Nogle har psykiatriske- eller misbrugsproblemer, og det er ikke en god løsning, at et forsorgshjem forsøger at løse det. Jeg er bange for, at folk får et langt forløb på et forsorgshjem, uden de får den rigtige hjælp fra for eksempel psykiatrien,” siger han.  

Strategien er først for nyligt blevet vedtaget, og der er endnu ikke igangsat konkrete tiltag, som skal føre strategien ud i livet.