Politiet tøver med at stoppe gaderæs på trods af løfte om målrettet indsats

Fra Bent Ydes altan kan han tydeligt både se og høre, når der køres ræs i parkeringshuset. FOTO: Bent Yde.

Selvom politiet i foråret lovede at sætte ind over for vanvidskørsel, er der ikke blevet sat en stopper for ulovlig kørsel på Nørrebrogade i Esbjerg. Dette er på trods af gentagne henvendelser fra byens borgere.

Af Albert Beenfeldt

Parkeringshuset på Nørrebrogade, der hører til Esbjerg Sygehus, lægger i aften- og nattetimerne hus til dækafbrænding og racerkørsel. Flere borgere, der bor i nærheden, fortæller, at de næsten dagligt bliver forstyrret af råb, høje motorlyde og andre støjgener fra parkeringshuset. 

Ifølge flere kilder er støjen så omfattende, at de på grund af manglende nattesøvn har problemer med at passe deres arbejde. De fortæller også, at bilerne kører med meget høj fart, både inde i og uden for parkeringshuset. 


Bent Yde, der har boet i kvarteret i 15 år, fortæller, at problemerne har været der siden parkeringshuset blev bygget for seks år siden, men at generne er taget til de sidste tre år. Han fortæller, at der bliver kørt så vildt, at han frygter, at nogen snart vil komme til skade.

En af de andre adspurgte, Niels Christian Petersen, som bor på Nørrebrogade, fortæller, at både han og andre gentagne gange har forsøgt at få hjælp fra politiet til at sætte en stopper for de sene gaderæs. Indtil videre har det dog ikke haft nogen effekt.

Ifølge Niels Christian Petersen kører politiet nogle gange forbi parkeringshuset, hvorefter støjen stopper i nogle minutter, før den vender tilbage i fuld kraft. Andre gange bliver der slet ikke handlet på henvendelserne.

Politiet virker magtesløse

Niels Christian Petersen, der har boet på Nørrebrogade de sidste tre måneder, fortæller, at problemet har stået på, siden han flyttede ind. Han mener at politiet virker magtesløse, og at de nogle gange virker irriterede over igen at blive gjort opmærksomme på problemet. Han føler ikke, at politiet tager borgerne alvorligt, når de gang på gang retter frustrerede henvendelser.

“Politiet tager os ikke alvorligt, når vi ringer. Det er en ret ubehagelig oplevelse,” siger Niels Christian Petersen.

Han fortæller, at han grundlæggende er meget utilfreds med politiets håndtering af det vedvarende problem. 

“På en skala fra 1-10, ligger min tilfredshed med politiet nok på en 2-3 stykker. Jeg synes ikke, at de har håndteret sagen godt nok,” siger Niels Christian Petersen. 

Lovede målrettet indsats

I en pressemeddelelse udsendt af Syd- og Sønderjyllands Politi i maj lovede politiet at sætte ind overfor gaderæs under overskriften “Syd- og Sønderjyllands Politi sætter ind overfor street-race”.

I den sammenhæng udtalte Knud Reinholdt, leder af Syd- og Sønderjyllands Politis færdselsafdeling, at politiet ville føre en målrettet indsats overfor street-race for at skabe tryghed på vejene.


“Vi kommer til at fortsætte vores målrettede færdselsindsatser, når vi får anmeldelser om optræk til streetrace. Og vi vil være meget konsekvente, hvis vi oplever lovovertrædelser,” lød det dengang i pressemeddelelsen.

Konfronteret med den udtalelse, virker Niels Christian overrasket.

“Det er ihvertfald ikke en indsats, vi har mærket meget til her,” siger han.

Politiet benægter anklager om handlingslammelse

I et skriftligt svar fra Syd og Sønderjyllands Politi, benægter vicepolitiinspektør Henrik Thrane Jensen at politiet ikke har foretaget sig noget i sagen om uro og voldsom kørsel i parkeringshuset. Han oplyser, at politiet i 2021 har registreret fem anmeldelser om problemer i P-huset, og at der ved hver anmeldelse er blevet sendt en patrulje til stedet.

Ifølge Henrik Thrane Jensen er det altså ikke korrekt, at der ikke bliver reageret på borgernes henvendelser. 

Derudover oplyser Henrik Thrane Jensen at kommunen arbejder på at øge videoovervågning i P-huset, og at opsætte skilte, der giver politiet hjemmel til at give bødestraf for ophold i huset. I det skriftlige svar udtaler vicepolitiinspektøren også, at politiet er indgået i dialog med de bekymrede borgere. 

Derudover oplyser Helle Lundberg, der er kommunikationsrådgiver ved Syd og Sønderjyllands politi, at de anmeldelser de har modtaget omkring P-huset drejer sig om støj, og ikke om gaderæs. Hun skriver at indsatsen mod gaderæs handler om organiserede grupper der kører ræs, og at dette ifølge politiets oplysninger ikke finder sted i, eller omkring P-huset på nørrebrogade.