Studerende: Det er en brandingstrategi med studieboliggaranti

Laura Ellen Jensen studerer til dagligt sociologi og kulturanalyse på Syddansk Universitet i Esbjerg. OPHAV: Laura Ellen Jensen


Esbjerg Kommune har for nyligt, sammen med forskellige boligforeninger, lavet en aftale, der skal sikre en bolig ved studiestart i Esbjerg. Men de studerende har i forvejen nemt ved at finde et sted at bo, når de flytter til byen for at studere. 


Af Cæcilie Balling


De studerende i Esbjerg har ikke svært ved at finde et sted at bo inden studiestart, men Esbjerg Kommune har alligevel lavet en aftale om studieboliggaranti med forskellige boligforeninger, heriblandt Ungdomsbo, Arbejdernes Boligforening, B32, Boligforeningen Fremad og Esbjerg almennyttige Boligselskab, Business Esbjerg og A Place To.  

Laura Ellen Jensen er flyttet fra Sydsjælland til Esbjerg for at studere sociologi og kulturanalyse, men jagten på noget at bo i varede ikke længe. Samme dag hun henvender sig på en studiebolig, bliver hun tilbudt en lejekontrakt og kan flytte ind efter to uger. 

”Det var virkelig lækkert, at jeg ikke skulle bekymre mig om den del, men det er nok lidt en brandingstrategi med boliggaranti, man finder altså noget at bo i på to sekunder, det er virkelig nemt,” siger Laura Ellen Jensen.


Flere studieboliger

Charlotte Snedker Poulsen, der er sektionsleder i teknik og miljø hos Esbjerg Kommune, har været med i processen, da aftalen mellem kommunen og de forskellige boligforeninger kom i stand. 

”Vi har bygget en del studieboliger i Esbjerg de seneste år, og afsat en masse midler til dem. Nu er der også afsat yderligere grundkapital til 90 ungdomsboliger. Vi har jo fået nye uddannelser til Esbjerg, og i den forbindelse skal der også være boliger til dem,” siger Charlotte Snedker Poulsen.

Men hos de studerende ses der anderledes på det.

”Det lyder godt, at der er boliggaranti, men måske er det bare en måde fra kommunen at minde folk om, at der er plads til dem i Esbjerg, og at man slipper for boligræset her. Jeg synes, at her er virkelig mange kollegier, og jeg forstår slet ikke, hvor alle de mennesker skal komme fra,” siger Laura Ellen Jensen.


En tendens 

Spørger man flere studerende i Esbjerg, er der enighed om, at det generelt er nemt at finde en studiebolig i byen. 

”Jeg blev tilbudt en lejekontrakt inden for en uge,” fortæller Anton Tarp, som er studerende i Esbjerg. 

Han mener desuden, at boliggaranti er godt for byen, fordi det måske kan være med til at lokke flere studerende til. Han nævner også, at det kan skabe tryghed, at man ved, at man er sikret tag over hovedet, og at det måske er en grund til at vælge byen som studieby. 

”Helt konkret har vi indtil nu hjulpet tre videre, og så har vi haft fem til seks telefoniske henvendelser på studieboliggarantien. Men på grund af at studiestarten for mange først er den 6. september, regner jeg med, at det er i den her uge, vi kommer til at arbejde med det,” siger Charlotte Snedker Poulsen.