Mindeceremoni på International Overdosisdag sætter fokus på misbrug

FOTO: Isa Erzurum

På International Overdosisdag bliver der afholdt mindeceremoni på Esbjerg Forsorgshjem, hvor der vil være taler, musik og tid til at mindes. 

Af Nikoline Ryttergaard

På Forsorgshjem Esbjerg vil der være mulighed for at mindes dem, man har mistet som følge af misbrug. Det sker tirsdag den 31. august, der også er datoen for International Overdosisdag.

Programmet for International Overdosis begynder klokken fire om eftermiddagen og vil blandt andet indeholde taler fra henholdsvis centerchef for Misbrug og Udsatte i Esbjerg, Morten Jensen og folketingsmedlem Anders Kronborg.

Isa Erzurum, der selv er tidligere misbruger, står også for International Overdosisdag i blandt andet Esbjerg. Selv deltager han i programmet på tirsdag, hvor han vil holde åbningstale og dele sin egen historie med misbrug og overdosis.

”Jeg har selv været misbruger i omkring 25 år og har over årene mistet mange, som jeg kender, til overdosis. Hvis man er en af de få, der ikke allerede kender en misbruger, skal man være taknemmelig, da misbrug af stoffer er et reelt problem for mange”, siger Isa Erzurum.

Undervejs i programmet kan folk tænde lys og mindes dem, de har mistet. Der vil også være musik, der i år spilles af lokale musikere.

Stofmisbrugsbehandling i Esbjerg

I 2019 havde Esbjerg Kommune iværksat mellem to til tre initiativer af stofmisbrugsbehandlinger pr. 1.000 indbyggere. Dette er højere end den gennemsnitlige antal af initiativer af stofmisbrugsbehandling, der ligger på omkring halvanden. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Her angives det, at en iværksættelse afdækker en borgers start i behandling.

Mere om programmet

På dagen vil der blive serveret kage, te og kaffe. Det vil også være muligt at få en gratis t-shirt med logo på og tilmelde sig et kursus i behandling af overdosis ved Center for Misbrug og Udsatte.