Første verdensmålshus for unge åbner på Esbjerg Havn

Gert Barslund åbner op for det, der til september bliver et verdensmålshus for unge. FOTO: Clara Selsmark

Verdensmålshuset ‘Samrum’ åbner nu et tilhørende ungdomsverdensmålshus. Her skal børn og unge – med fokus på FN’s verdensmål – idéudvikle bæredygtige løsninger til virksomheder. Der er åbningsweekend den 24-25. september.

Af Clara Johanne Selsmark

Én af de røde murstenshuse på Esbjerg Havn skal nu huse et verdensmålshus for unge. Her skal skoleklasser og ungdomsuddannelser forstå og lære om FN’s 17 verdensmål og finde idéer til, hvordan virksomheder kan integrere bæredygtige løsninger i deres forretning og markedsføring. 

“Det bliver et samlingspunkt for unge og voksne – et partnerskab, hvor vi sammen skaber rum for forandring. De voksne skal tage ansvar og investere i dén verden, de unge skal overtage,” siger Gert Barslund, skaberen bag verdensmålshuset ‘Samrum’.

Det nye ungdomsverdensmålshus skal fungere som brobygning, hvor virksomhederne har ressourcerne, og de unge har tanker og idéerne. 

Idéudviklende laboratorie med konkrete udfordringer 

Det nye verdensmålshus på Esbjerg Havn skal fungere som et laboratorie. Huset kommer til at bestå af blandt andet seks læringsrum. Her får de unge redskaber til at idégenerere bæredygtige løsninger. Man kan eksempelvis komme igennem ‘Tidsmaskinen’ eller ‘Byggeklodserne’, hvor de unge skal lære om verdensmålene gennem VR og byggeklodser. 

Når de unge har været forbi de seks læringsrum, er de klædt på til at finde på løsninger, de skal præsentere for virksomhederne. Gert Barslund samarbejder løbende med virksomheder, der er på udkig efter bæredygtige løsninger og gerne vil investere i de unge. 

“De 17 verdensmål skal gøres forståelige og brugbare for de unge. Vi giver dem nogle udfordringer, der skal hjælpe dem med at finde ud af, hvordan man konkret kan nå verdensmålene,” siger Gert Barslund. 

I det nye verdensmålshus bliver der også lavet en nyhedsredaktion, hvor unge skal producere verdensmålsnyheder. 

Synlighed er det vigtigste

Udover Gert Barslunds og Samrums drivkraft om at skabe en bedre verden, er projektet især blevet en realitet i samarbejde med Esbjerg Havn. 

“Det vigtigste for os er, at aktiviteten skal være synlig. Verdensmålshuset er en måde at gøre noget abstrakt konkret og forståeligt,” siger Jesper Bank, salgschef for Esbjerg Havn. 

Verdensmålshuset skal give de unge en forståelse for FN’s mål, så de derefter i fællesskab kan finde ud af, hvordan de aktivt kan bruges i kampen mod en grønnere verden. 

“Vi som virksomhed på Esbjerg Havn er voldsomt ambitiøse og visionære, men det kan være svært at kommunikere. Derfor arbejder vi med at gøre tingene forståelige og konkrete – det er derfor også vigtigt, at det giver mening for de unge,” siger Jesper Bank. 

Den store åbningsdag

Den officielle åbningsdag for huset er lørdag den 25 september, men allerede om fredagen inviteres skoleklasser ind for at prøve ‘Laboratoriet’. Til selve åbningsdagen bliver byens virksomheder inviteret til stor middag, hvor der skal holdes oplæg med blandt andet Jens Wandel, rådgiver for FN’s generalsekretær, og hvor alt overskud går til Børnefonden.  

Når åbningsweekenden er ovre, skal verdensmålshuset fungere som et hus, der er åbent for alle og som skal være gratis at tilgå. Men der vil være fokus på at få især skoleklasser, ungdoms- og universitetsuddannelser samt unge iværksættere til at komme og idéudvikle for virksomheder. Verdensmålshuset på havnen kommer til at være en realitet de næste to år. Derefter skal det evalueres på ny, om det også kommer til at være det på længere sigt.