80 evakuerede afghanere er blevet indkvarteret på asylcentret Center Hviding i Sydjylland og flere er på vej. Naboerne er klar til at byde velkommen, men ikke alle er lige begejstrede for de nytilkomne.
Af Clara Johanne Selsmark
Naboerne til Center Hviding er vant til at se nye ansigter på vejene, legepladsen og i køen i Brugsen. Nu får de 80 nye naboer på den anden side af vejen. For Center Hviding har sagt ja til at modtage evakuerede flygtninge fra den tilspidsede situation i Afghanistan. Det vækker både glæde og rysten på hovedet i nabolaget.
Frygtelige billeder i fjernsynet
Det gode naboskab er vigtigt i Hviding, især når man render ind i hinanden på stierne. Der er derfor ingen undskyldninger for ikke at byde de nye velkomne.
“Vi er et lille lokalsamfund, hvor alle hilser på alle, så jeg vil da være imødekommende, når jeg ser dem på gaden,” siger Tina Stokholm, der bor med sin mand og fem børn på den anden side af Center Hviding.
“Jeg vil for alt i verden ønske dem noget bedre, end dét der sker dernede lige nu. Det er meget skræmmende billeder i fjernsynet med alle de børn, der står uden deres forældre. Det er ikke til at bære, især ikke når jeg selv er mor til 5,” siger Tina Stockholm, nabo til centret, imens hun holder det nyeste skud på stammen på armen.
Et ønske om mere involvering
Selvom det er et lille lokalmiljø, der omkranser asylcentret på Ribevej, er der ikke mange borgere, der normalvis har relationer til de indkvarterede på centeret.
Udover at børnene leger sammen på legepladsen, har naboerne ikke meget kontakt til centrets asylansøgere.
“Det er ikke meget, man hører derfra . Det synes jeg er ærgerligt. Jeg kunne godt ønske, at vi havde mere med hinanden at gøre,“ siger Steffan Hansen, der bor et stenkast fra centeret. Han og familien har doneret cykler og legetøj til centeret, men det er svært at få etableret en dybere relation til familierne – for lige så hurtigt som de kommer, kan de forsvinde igen.
Til trods for den minimale kontakt til centrets beboer, er naboerne glade for, at Center Hviding har taget imod flygtninge fra Afghanistan.
“Det er kun godt, at de får et sted, der er bedre end Sandholm. De er mere velkomne her i Hviding. Så længe der er gode forhold og at de ikke overfylder centret,” siger Steffan Hansen.
Skepsis bag hækken
Det er ikke alle, der byder de nye afghanske familier velkommen. Andre i nabolaget er skeptiske og forbeholdne:
“Jeg synes ikke, vi har plads til flere,” siger Doris Mortensen, som også er en af de mange naboer til Center Hviding.
“De, der har været her tidligere, har ikke kunne indordne sig. Selvfølgelig skal de have hjælp fra de traumer, de har oplevet, men mine erfaringer med tidligere flygtninge derovrefra er negative”, fortsætter Doris Mortensen.
Dennis Christensen stemmer i fra nabohækken:
“Der har været nogle episoder, der gør, at vi er forbeholdne over for nye flygtninge på centret. Men de kan altid bevise noget andet,” siger Dennis Kristensen. Han lader ikke sin datter gå alene op til toget, i frygt for beboerne på centret.
De nyankomne afghanske flygtninge kommer altså ikke kun til at møde smil og åbne arme, når de bevæger sig rundt i de nye omgivelser, der bliver deres hjem på ubestemt tid. De skal også stå på mål for skeptiske holdninger og fordomme i lokalmiljøet.
Velkomne i den lokale brugs
Til trods for rynkede bryn på villavejene, står de klar til at byde velkommen i den lokale Daglig Brugs, der er centrets tætteste nabo og ligger lige overfor.
Uddeler Rasmus Christensen mærker ikke til den store forandring, når der kommer nye beboer på Center Hviding, men er vant til at holde en regelmæssig kontakt og samarbejde med centret.
“Vi er meget vant til flygtninge og langt de fleste opfører sig ordentligt. 70 fra eller til og hvor de kommer fra, har ingen betydning. De skal være meget velkomne her, de er jo kunder som alle andre,” siger Rasmus Christensen.
Breaking: Der er nu yderligere 60 afghanske flygtninge på vej til Center Hviding