Elitekommunen uden lokale talenter på eliteholdet

Målene i Team Esbjerg bliver scoret af udenlandske profiler fremfor lokale, danske talenter. FOTO: Mads Kappel Thøgersen.

Resultater og tilskueropbakning frem for talentudvikling og ungdomssatsning. Team Esbjerg har helt styr på deres egne prioriteter, men Esbjergs status som elitekommune under Team Danmark udfordrer den hårde prioritering.

Af Mads Kappel Thøgersen

Det lokale kvindehåndboldhold, Team Esbjerg, er efter en lang sommerpause klar til den nye sæson. De starter op med en spillertrup, der tæller flere store internationale håndboldstjerner, men ikke så meget som én lokal kvinde.

For cheftræner i Team Esbjerg, Jesper Jensen, er der ingen tvivl om, hvad der skal prioriteres højest.

”Vi vil gerne være et top-10 hold i verden, og der skal du være vildt god som lokal 19-årig pige, hvis du skal gå ind på vores førstehold,” siger han. 

Esbjerg Kommune er én ud af 24 elitekommuner under Team Danmark. I denne aftale forsøges det sikret, at man arbejder for at fremme talentudviklingen, så atleterne kan klare sig på højeste, internationale niveau.

”Vi laver talentudvikling af et godt hjerte, men det er ikke noget, der kan betale sig rent økonomisk,” siger cheftræner Jesper Jensen.

Et lokalt hold er at foretrække

Ifølge byrådsmedlem og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, May-Britt Andrea Andersen, ville et hold med lokale talenter være at foretrække.

”Det er ærgerligt, at vi ikke har lokale spillere på holdet, særligt når vi nu er Team Danmark Elitekommune,” siger hun.

May-Britt Andrea Andersen tilføjer dog, at det er svært at stille det så sort/hvidt op, når de udenlandske spillere samtidig trækker familier samt arbejdspladser til kommunen gennem de mange tilskuere.

Ifølge Jesper Jensen er det en gennemtærsket kliché, at de lokale tilskuere helst vil se lokale spillere på halgulvet.

”Sidst Esbjerg havde et kvindehåndboldhold, der primært bestod af lokale spillere, var der 800 mennesker på tilskuerrækkerne i snit. Nu er der 2000,” siger cheftræneren. 

Jesper Jensen mener, at de esbjergensiske håndboldtilskuere jubler mere over sejre end over lokale spillere.


Talentarbejdet i kommunen

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen, føler sig overbevist om, at det håndboldelskende publikum i Esbjerg snart igen vil kunne få chancen for at se lokale spillere i den store håndboldhal.

”Moderklubben til Team Esbjerg gør en masse for talentarbejdet gennem deres status som en del af Elitekommunen Esbjerg, hvilket gør, at der forhåbentligt snart igen vil være lokale spillere på holdet,” siger hun.

For Team Esbjerg og cheftræner Jesper Jensen er der ingen tvivl om, hvad der er vigtigst.

”Vi prioriterer resultaterne over talentudviklingen,” siger Jesper Jensen. 

Team Esbjerg spiller deres næste hjemmebanekamp i Blue Water Dokken d. 31. august mod Viborg HK.