Strejken sender psykiatrien i knæ

Foto: Arkiv

Det går værst ud over Region Syd, når sygeplejerskestrejken om lidt udvides til psykiatrien. 52 sygeplejersker i Esbjerg, Fredericia og Odense er udtaget, og det gør regionens sårbare borgere til de mest udsatte i Danmark.

Af Thea Wehrsdorf

Nu opruster sygeplejerskestrejken for sjette gang, og denne gang går det ud over psykiatrien. Sådan lyder varslingen fra Dansk Sygeplejeråd. På landsplan henter DSR om en måned 173 ekstra sygeplejersker til strejken i håb om, at det vil lægge det sidste nødvendige pres på modparten i kampen om retfærdige lønninger.

Fra den 21. september bliver hele 52 sygeplejersker i Esbjerg, Fredericia og Odense bremset i deres arbejde med sårbare borgere. Det gør regionen til den hårdest ramte i Danmark.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, håber, at udvidelsen til psykiatrien helt kan undgås, ved at man finder en løsning inden da.

Det er efter Grete Christensens mening en beklagelig, men nødvendig oprustning:

”Det har ikke været en nem beslutning at udtage psykiatrien til strejke,” siger hun på vegne af DSR. ”Det er noget, vi gør for at lægge maksimalt pres på arbejdsgiverne og politikerne.”

Hun påpeger, at det er umuligt for sygeplejersker at strejke, uden at det giver gener og skaber utryghed for borgere, men hun håber ikke, det når så vidt, at det også kommer til at gå ud over de særligt sårbare borgere.

Udvidelsen vil ikke påvirke patienter, som allerede er indlagt på psykiatriske afdelinger, skriver DSR på deres hjemmeside. 

Esbjerg i uvished

I Esbjerg Kommune er 25 sygeplejersker udtaget til strejken. Lokalpsykiatrien Esbjerg ved endnu ikke, hvordan det vil påvirke patienterne.

“Vi skal selvfølgelig sørge for, at vores patienter er bedst muligt dækket ind. Men før vi har afdækket situationen yderligere og drøftet det nærmere med Dansk Sygeplejeråd, ved vi ikke med sikkerhed, hvordan vores patienter eventuelt bliver påvirket,” siger John Zola, sekretariatschef ved Psykiatrien i Region Syddanmark.

Hvis udvidelsen ikke skal realiseres, kræver det, at arbejdsgivere og politikere forstår situationens alvor og finder en løsning inden den 21. september.

Natten til onsdag den 25. august vil en tidligere udvidelse af strejken betyde, at 5.503 sygeplejersker på landsplan er i strejke. Når den sidste udvidelse er trådt i kraft, vil i alt 7.205 sygeplejersker være i strejke.