David Dam Jensen bejler lige nu til titlen som Esbjerg Kommunes yngste byrådsmedlem nogensinde. Han er kun lige fyldt 19, men er Esbjergs byråd klar til de unge? Er de unge klar til byrådet?
Af Anton Nørbæk
I disse dage lyder startskuddet til det kommende kommunalvalgs valgkampagne. Partierne stiller klar med deres kandidatlister, men der er ikke stor repræsentation af unge på stemmesedlerne. Gennemsnitsalderen i Esbjergs Byråd er i dag på omkring 55 år. Det yngste byrådsmedlem er May-Britt Andre Andersen fra De Konservative. Hun er 35 år.
Det ser David Dam Jensen fra SF i Esbjerg som et problem.
”Med et ungt perspektiv i byrådet vil den politiske debat blive mere mangfoldig, end den er i dag,” siger David Dam Jensen.
Manglende erfaring
På den modsatte side af problematikken finder vi Anders Rohr Jørgensens fra Venstres byrådsgruppe.
”Skal du lovbehandle noget, er det godt med erhvervserfaring. Det er svært, hvis du kommer direkte fra gymnasiet,” siger Anders Rohr Jørgensen.
I Venstre sørger de for at reservere en plads til VU’erne, så de kan blive valgt ind. Det har de desværre dårlige erfaringer med, fordi de blandt andet vælger uddannelsen frem for byrådet. De unge er svære at holde på, og de flytter fra byen, når mere attraktive livsstile byder sig.
Manglende engagement
De unge har den udfordring, at de ikke for alvor engagerer sig i kommunalpolitik. Valgdeltagelsen for unge mennesker i alderen 19-29 lå på 53,6 procent ved kommunalvalget i Esbjerg kommune i 2017.
David mener, at én af hovedårsagerne til det manglende engagement fra den esbjergensiske ungdom, er den manglende kontakt fra byrådet.
”Ikke én gang har jeg været i kontakt med et byrådsmedlem i skolen. Ikke én gang er jeg blevet undervist i kommunalpolitik,” siger David Dam Jensen.