Bamser, rulleskøjter og jakker til de afghanske flygtninge: Susanne har samlet det hele

FOTO: Susanne Gregers Thuesen. En del af det donerede tøj og legetøj i Susannes garage.

Et Facebook-opslag om at samle tøj og legetøj til de afghanske børnefamilier eksploderede i lokalsamfundet. På et døgn var gangen fyldt med tøj, legetøj og andet til flygtningene på Asylcenteret i Hviding. 

Af Frederik Vallentin

”Jeg har sat mig for at samle tøj og legetøj sammen til dem, så de i det mindste har lidt at starte op på.” 

Sådan skrev Susanne Gregers Thuesen i et Facebook-opslag. I det skriver hun, at hun samler sammen til de afghanske børnefamilier, der ankom til Asylcenter Hviding i Esbjerg Kommune i tirsdags. Opslaget fik massiv opbakning fra esbjergenserne og havde i løbet af 12 timer mange kommentarer fra borgere, der gerne ville donere. 

Fra bil til lastbil

Begejstringen over projektet kom som en overraskelse for Susanne Gregers Thuesen. Idéen udviklede sig hurtigt fra en tanke til en garage fyldt med sorte sække.

”Det kom fuldstændig bag på mig. Det var ikke rigtig meningen, men jeg er mere end glad,” siger Susanne Gregers Thuesen. 

På de to dage, som opslaget har været oppe, har 200 kommenteret, at de gerne vil donere. Der er nu så meget, at Susanne har fået tilbud om transport af donationsgodset.

”Jeg ville have kørt det i min bil, men en herre, der har set opslaget, ejer en lastbil, og han har tilbudt at køre det for mig,” siger Susanne Gregers Thuesen. 

Asylcentret har lejet en container

Centermedarbejderen Kirsten Møller oplyser, at de hos Hviding Asylcenter er blevet nødt til at finde hjælp udefra for at opbevare og sortere alle de donerede ting. 

”Vi er i den heldige situation, at vi har kunne låne en container for at have plads til det hele,” siger Kirsten Møller. 

Susannes indsamling er ikke det eneste sted, der er kommet donationer fra. Både Mødrehjælpens Lokalforening i Esbjerg og lokale borgere i Varde og Bramming har hjulpet til. 

”Vi kan ikke have det hele, det er jo et luksusproblem,” siger hun. 

For at håndtere den store arbejdsbyrde har Hviding Asylcenter hentet hjælp udefra.

“Vi går i gang med at sortere og dele ud fra mandag. FGU Esbjerg kommer med et helt hold og hjælper os,” siger Susanne Gregers Thuesen. 

Positiv omtale

Asylcentret i Hviding har modtaget meget opbakning og støtte siden tirsdag. Der kommer hele tiden henvendelser fra borgere, der gerne vil give en hånd med eller donere ting til de afghanske flygtninge.

Asylcentrene er et af omdrejningspunkterne i flygtningedebatten, og derfor oplever de ofte negative henvendelser. 

”Vi er slet ikke vant til at få så meget positiv omtale. Det nyder vi virkelig,” siger Kirsten Møller.